Kemal Göktaş
Son zamanlarda Ergenekon ve PKK ile ilişkilendirilmeye çalışılan Sivas olaylarıyla ilgili firarda olan 6 sanık zamanaşımı sayesinde kurtuldu. Ana davadan dosyaları ayrılan 7 firari sanığın yargılandığı davada, hakkında yokluğunda tutuklama kararı bulunan ancak bugüne kadar yakalanamayan ve ‘anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’le suçlanan sanık Cafer Erçakmak ile ilgili dosyanın ayrılarak başka bir esasta görülmesi, diğer 6 sanık hakkındaki davanın ise zaman aşımı süresinin dolması nedeniyle düşmesine karar verilmesi talep edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasında, Savcı Hakan Yüksel sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu’nun daha az ceza öngören “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak” suçundan yargılandığını hatırlattı. Bu suçtaki zamanaşımının 15 yıl olduğunu, suç tarihinin 2 Temmuz 1993 olduğu dikkate alındığında 2 Temmuz 2008 tarihinde zamanaşımı süresinin dolduğunu savunan Yüksel, bu sanıklar hakkındaki davanın düşmesini istedi. Talep kabul edilirse yakın tarihin en büyük katliamlarından birinin sanıkları hiçbir ceza almadan kurtulacak.
Ailelerin avukatının haberi yok
VATAN’a konuşan Sivas’ta hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatı Şenal Sarıhan ise savcının mütalaayı açıkladığı davadan haberdar edilmediklerini söyledi ve olaya büyük tepki gösterdi: “Bu davadan haberimiz yok, takip ettiğimiz bir dava da değil. Bu davanın bir kere bize tebliğ edilmesi gerekirdi. Ama bu yapılmadı. Bu ciddi ve toplumsal bir dava. Mahkeme, esas hakkındaki iddiamızı açıklamamız için bize bildirimde bulunulmalıydı. Katılanlar adına müdahil olmak için hemen başvuracağım.”
‘İnsanlığa karşı suç işlediler’
Sarıhan, bu suçlarda zamanaşımı işlememesi gerektiğini savundu: “AİHM’ye göre bu tür suçlar ’insanlığa karşı suçlardır’ ve bunlarda zaman aşımı işlemez. 5237 sayılı TCK’ya göre “siyasal, felsefi, ırki veya dini gerekçelerle” işlenen suçlar “insanlığa karşı suç” sayılıyor. Ve zaman aşımı işlemiyor. Ancak eski TCK’ da olmadığı için katliam sanıkları için işletilmiyor.”
37 AYDINI DİRİ DİRİ YAKMIŞLARDI
PİR Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinde, 2 Temmuz 1993 günü cuma namazından çıkan bir grup, Aziz Nesin’in, Salman Rüşdi’nin “Şeytan Ayetleri” isimli kitabını Aydınlık Gazetesi’n-de yayımlamasını bahane ederek, Madımak Oteli’ni ateşe verdi. Otele sığınan aydınlardan, Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de aralarında bulunduğu 37 kişi yanarak veya dumandan boğularak can verdi. Aziz Nesin ve 50 kişi de kendi olanaklarıyla, ağır yaralarla kurtuldu.
‘Provokatör’ Fransa’da polis Sivas’ta arıyor
Olayların baş aktörlerinden Dönemin Refah Partili Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak’ın eyleminin, “Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs” suçunu oluşturduğunu belirten Yüksel, bu suça ilişkin zaman aşımı süresinin dolmadığını söyledi. Erçakmak’ın hala yakalanmadığını belirten Yüksel, davanan sürüncemede kalmaması için Erçakmak’ın davasının ayrılmasını istedi. Mahkeme, firari sanığın yakalanmasının beklenmesini, Adalet Bakanlığı’ndan bilgi istenmesini kararlaştırdı.
Halkı galeyana getirmişti
Ancak müdahil avukatların firari sanığın Fransa’da olduğunu beyan etmelerine rağmen Sivas Emniyet Müdürlüğü’nden gönderilen yazıda, Erçakmak’ın yakalanması çalışmalarına devam edildiği söylendi.Ankara Emniyeti’nden gelen yazıda ise sanığın yakalanmasına ilişkin müzekkereye hala olumlu yanıt verilmediği de yer aldı. Erçakmak, olayların “provokatörü” olarak gösteriliyordu. Madımak Oteli’ne itfaiyenin müdahalesi sırasında merdivenlere çıkarak, halkı galeyana getirmiş ve Aziz Nesin’e saldırmıştı. Erçakmak uzun süre dönemin belediye başkanı Temel Karamollaoğlu ile karıştırılmıştı.